Nieuws

23/03/2020
Saartje Hollemaert
GDW-Gent

De federale regering, de Nationale Bank van België en de financiële sector slaan de handen in elkaar om de kredietverlening aan particulieren, zelfstandigen en bedrijven in stand te houden.

Het coronavirus bedreigt niet alleen onze gezondheid, het treft ook onze economie bijzonder hard. Een grote groep werknemers komt in tijdelijke werkloosheid en heel wat bedrijven en zelfstandigen moeten verplicht de deuren sluiten. Andere bedrijven en zelfstandigen zien zich verplicht hun activiteiten sterk af te bouwen omdat ze niet langer aan de vereiste onderdelen geraken of omdat klanten wegblijven.

In het kader van het Federaal Plan voor Sociale en Economisch Bescherming nam de federale regering al een hele reeks uitzonderlijke maatregelen om de economische schok voor werknemers, zelfstandigen en bedrijven op te vangen. Zo is er onder meer uitstel van betaling op het vlak van de personenbelasting, bedrijfsvoorheffing, btw en sociale bijdragen. Dat geeft een buffer om de eerste financiële schok op te vangen. Ook de mogelijkheid tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werd versoepeld en voor zelfstandigen werd een overbruggingsrecht ingesteld.

Om de financiering aan gezinnen, zelfstandigen en bedrijven in deze moeilijke periode te vrijwaren, heeft de federale regering op initiatief van de minister van Financiën en met ondersteuning van de Nationale Bank van België, een overeenkomst uitgewerkt met de financiële sector.

Lees hier het volledige persartikel van de Nationale Bank van België.

Consulteer uw dossier online